H@y@L3TÜRK Forum
İşletim Sistemi Nedir ? Haaleturk
H@y@L3TÜRK Forum
İşletim Sistemi Nedir ? Haaleturk
H@y@L3TÜRK Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


        H@y@L3TÜRK ForumHoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız : 1

 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapİletişimOyun Salonu
ploutos Foruma Hosgeldin Smile LoL puhahah ... Yeni Adminimiz ploutostur.

 

 İşletim Sistemi Nedir ?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
H@y@L3TÜRK
H@y@L3TÜRKadmin
H@y@L3TÜRKadmin
H@y@L3TÜRK


www.hayaleturk.0forum.biz III www.forumcux.1forum.biz

18
Cinsiyet : Erkek
Mesaj Sayısı : 63
Fenerbahçe
İşletim Sistemi Nedir ? 35193qr
Rep Gücü : 278962242
Teşekkür : 10001
Kayıt Tarihi : 21/11/09
Yaş : 28
İş/Hobiler : Öğrenci

Cüzdan
Altın Altın: 2452
Para Para: 4542452
H@y@L3TL H@y@L3TL: Sınırsız
İşletim Sistemi Nedir ? Empty
MesajKonu: İşletim Sistemi Nedir ?   İşletim Sistemi Nedir ? I_icon_minitimeC.tesi Ara. 12, 2009 11:44 am

İşletim sistemi





[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]



İşletim sistemi, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.
İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] erişimini sağlar. Birden çok yazılım aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her yazılıma yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur.
2005 yılı itibari ile, en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki ana grupta toplanabilir: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] grubu ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] benzeri işletim sistemlerini içeren grup (bu grup içinde pek çok Unix versiyonu, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sayılabilir).
UNIX, akademik çevrelerde ve sunucu olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaüstünde tercih edilmektedir. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Windows, diğer işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve çeşitli araştırmalar Windows'un masaüstünde pazar payının %90 ile %98 arasında olduğunu göstermektedir. Linux sunucularda yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve ofis masaüstlerine de yavaş yavaş girmektedir. UNIX'in ana kısımlarından yararlanan Mac OS ve onun öncülleri ise daha çok [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kullanılmaktadır.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ise çoğu Windows ve UNIX'le doğrudan bağlantısı olmayan pek çok değişik işletim sistemi kullanmaktadır.


Türleri ve terminoloji


Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] (bu bir [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve/ya da komut satırı yorumlayıcısı ["[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]" da denir] olabilir), alt düzey sistem işlevleri, ve bir [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]. Çekirdek, işletim sisteminin kalbidir. Adından da anlaşılabileceği gibi, "kabuk", çekirdeğin çevresini sararken, donanımla iletişim kurmak da çekirdeğin işidir. Donanım ↔️ Çekirdek ↔️ Kabuk ↔️ Uygulamalar

Kimi işletim sistemlerinde kabuk ve çekirdek tümüyle ayrı bileşenlerken, kimilerinde bu ayrım yalnızca kavramsaldır.
Çekirdek tasarımları, yekpare (monolithic) çekirdekler, mikro-çekirdekler ve ekzo-çekirdekler olarak üç ana gruba ayrılabilir. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gibi geleneksel ticari sistemler ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gibi daha yeni yaklaşımlar monolitik çekirdek kullanırken, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gibi yeni sistemlerin çoğu mikroçekirdek yaklaşımını kullanır. Araştırma amacıyla geliştirilen işletim sistemlerinin çoğu da mikro-çekirdek kullanırlar. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ise henüz araştırma aşamasındadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hayaleturk.yetkin-forum.com
ploutos
H@y@L3TÜRKadmin
H@y@L3TÜRKadmin
ploutos


SİLKROAD
17
Cinsiyet : Erkek
Mesaj Sayısı : 1
Galatasaray
İşletim Sistemi Nedir ? 35193qr
Rep Gücü : 1
Teşekkür : 1
Kayıt Tarihi : 12/03/10
Yaş : 28

İşletim Sistemi Nedir ? Empty
MesajKonu: Geri: İşletim Sistemi Nedir ?   İşletim Sistemi Nedir ? I_icon_minitimeCuma Mart 12, 2010 7:54 pm

gzz olmuş knkm spr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İşletim Sistemi Nedir ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Zeka Nedir ? IQ Testi nedir ve nicin Yaplılır ?
» HTML-Script Nedir ?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
H@y@L3TÜRK Forum :: ×÷•.•´¯`•» (Bilgisayar Ve Teknoloji Bölümü) «(•´¯`•.•÷× :: İşletim Sistemleri-
Buraya geçin: